6 Δεκεμβρίου 2015

Λυσιμελής… συνάντηση

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» στις 17.2.2010
Λυσιμελής… συνάντηση

Με ικανή αιτία το πρόσφατο βιβλίο του «Λυσιμελής πόθος», ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Τίτος Πατρίκιος βρέθηκε στην Καλαμάτα, κατορθώνοντας πράγματι με την αμεσότητα, τις παρατηρήσεις και κυρίως την ποίησή του να… λύσει τα μέλη του κοινού που συγκεντρώθηκε χθες το βράδυ στο Φροντιστήριο Β.Δικαιουλάκος για να τον ακούσει και να συζητήσει μαζί του.

Για παραπάνω από μία ώρα, ο ποιητής απαντούσε σε ερωτήσεις, άκουγε προσεκτικά τους εραστές της τέχνης του και μοιράστηκε με ένα ετερόκλητο ως προς τις ηλικίες, αλλά εξίσου γοητευμένο στο σύνολό του κοινό, σκέψεις και αποστάγματα από τη μακρόχρονη ποιητική πορεία του. Όσοι παραβρεθήκαμε στη βραδιά είχαμε, επίσης, τη μοναδική ευκαιρία για να τον ακούσουμε να απαγγέλλει ποιήματα από τη συγκεκριμένη συλλογή, παλαιότερα που εμβόλιμα ενέπιπταν στο πλαίσιο της θεματολογίας που εξεταζόταν, αλλά και άλλα νεότερα, ορισμένα δε ανέκδοτα.

Ενθαρρυντικό, το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ακροατηρίου ήταν μαθητές της μέσης εκπαίδευσης, οι ίδιοι άλλωστε που, όπως σημείωσε ο διοργανωτής της εκδήλωσης Βασίλης Δικαιουλάκος, του ζήτησαν να προσκαλέσει το σημαντικό ποιητή στην πόλη μας.

49 50

Ελεύθερα, χωρίς τυπικό, η συζήτηση οδηγήθηκε σε ποικίλα μονοπάτια, από τον έρωτα, στα κίνητρα του ποιητή, έως τη στρατευμένη ποίηση, με απολαυστικό χιούμορ εκ μέρους του Τίτου Πατρίκιου.

51  52

Χθές το πρωί , εξάλλου, ο ποιητής μαζί με το Διευθυντή του ΙΚΑ Καλαμάτας Στάθη Λευθεριώτη και τον Βασίλη Δικαιουλάκο, εγκαινίασαν τη μόνιμη έκθεση ποιημάτων του στον πρώτο όροφο του καταστήματος. Μια πρωτοβουλία, όπως είπε ο ποιητής, που τον άφησε έκθαμβο, καθώς «η ποίηση δεν είναι απόμακρη και δύσκολη, αλλά μπορεί να δώσει χαρά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».