6 Δεκεμβρίου 2015

ΣΤΟ C.E.R.N ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Β. ΔΙΚΑΙΟΥΛΑΚΟΣ

Το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης Β.Δικαιουλάκος σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο C.E.R.N,το μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο της Ευρώπης που βρίσκεται στη Γενεύη. To CERN (Organisation Europeenne pour la Recherche Nucleaire “Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών”) είναι το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Το CERN – γεννήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – ήταν ένας από τους πρώτους οργανισμούς προς την κατεύθυνση της διευρωπαϊκής ένωσης και συνεργασίας. Σήμερα, απαρτίζεται όχι μόνο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ (βασικά μέλη), αλλά ταυτόχρονα συμμετέχουν ενεργά οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ρωσία, Ιαπωνία, Τουρκία και η UNESCO. Πρόκειται για ένα πανανθρώπινο εγχείρημα, που ως βασικό αντικείμενο ερευνών του ήταν και είναι τα στοιχειώδη σωματίδια, οι δομικοί λίθοι που απαρτίζουν την ύλη, όπως και οι δυνάμεις που τα διέπουν. Δηλαδή έργο του CERN είναι η καθαρή επιστήμη, η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πως συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα; Η κύρια λειτουργία του αφορά την παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών. Στο CERN λειτουργούν επομένως πολλοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο πελώριος Super Proton Synchroton (SPS), ο οποίος διαθέτει υπόγεια σήραγγα 7 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται στα 400 GeV, δηλαδή σε πολύ υψηλές ενέργειες. Το CERN απασχολεί σήμερα περίπου 3.000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί (που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες), περίπου το μισό της κοινότητας της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, δουλεύουν σε πειράματα που οργανώνονται από το CERN.

35 36

Επίσης, οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το Μουσείο των Επιστημονικών ανακαλύψεων Παλαί ντε λα Ντεκουβέρτ. Αυτό είναι ένα πολύ δημοφιλές Εκθεσιακό Κέντρο που παρουσιάζει εκθέματα, σχετικά με την εξέλιξη των Μαθηματικών, Φυσικής, Αστρονομίας, Γεωλογίας, Χημείας. Περιέχει αίθουσα πειραμάτων Φυσικής και Πλανηταρίου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε βόλτα με πλοιάριο στο Σηκουάνα. Επιπλέον, οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το Μουσείο του Λούβρου, τον Κεραμικό, την πυραμίδα εισόδου, Κιονοστοιχία Περό, Αψίδα θριάμβου του Καρουζέλ και την Αφροδίτη της Μήλου. Έγινε περιήγηση στο Παρίσι (Πύργος Άιφελ, Αψίδα θριάμβου, Παναγία Παρισίων και επίσκεψη στο περίφημο Μουσείο Ορσαί). Επιπρόσθετα, οι μαθητές είδαν το μεγαλοπρεπές Σαίν Μισέλ που αγναντεύει τον Ωκεανό και συνδέεται με το φαινόμενο της παλίρροιας, το Αβαείο (Μεσαιωνικό Κάστρο) και το γραφικότατο Σαίν Μαλώ, την πιο γνωστή καστρόπολη της Βρετάνη (Νορμανδία), το παλιό καταφύγιο των Πειρατών.

38 37

Ακολούθησε εξερεύνηση της Νότιας Γαλλίας με τα περίφημα κάστρα του ποταμού Λίγηρα. Το τελευταίο άγριο ποτάμι της Ευρώπης με μήκος 1050χμ. Πέρασαν από τις γραφικές πόλεις Τουρ, Μπλουά και το Κάστρο Σάμπορντ.