6 Δεκεμβρίου 2015

Γυναίκες και Φυσική

Ομιλητές: Γαβριηλίδη Ίρις, Δικαιουλάκος Βασίλης

IMG_7126 IMG_7144 IMG_7153 IMG_7154

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η προσφορά των γυναικών στην επιστήμη της Φυσικής

Η προσφορά των γυναικών στην επιστήμη της Φυσικής αναλύθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τη Δευτέρα το βράδυ ο Σύλλογος Κυριών Καλαμάτας και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών Μεσσηνίας, στο Πνευματικό Κέντρο στις 8 το βράδυ. Στη βραδιά που είχε τον τίτλο ‘Γυναίκες και Φυσική”, μίλησε η Ίρις Γαβριηλίδη για τη Λίζε Μάιτνερ και ο Βασίλης Δικαιουλάκος για τη Μαρία Κιουρί.Από το Σύλλογο Κυριών η Ζαννή Ασημακοπούλου είπε πως ήταν μεγάλη τιμή για το σύλλογο η πρόσκληση των Φυσικών, για τη διοργάνωση της εκδήλωσα αυτής.

“Οι γυναίκες ανακάλυψαν γαλαξίες, ανέπτυξαν θεωρήματα, συνέθεσαν χημικά στοιχεία. Η ιστορία της επιστήμη είναι γεμάτη από γυναίκες που έκαναν σπουδαίες ανακαλύψεις. Η φυσικός Λίζα Μάιτνερ, που ανακάλυψε το φαινόμενο της σχάσης του ατομικού πυρήνα, αλλά και η Μαρία Κιουρί που ανακάλυψε το ράδιο είναι οι δύο προσωπικότητες στις οποίες αναφερθηκαν οι ομιλητές. Οι γυναίκες αυτές έζησαν σε μια εποχή όπου βασική πεποίθηση ήταν το ότι η δουλειά και πόσω μάλλον η επιστήμη, ήταν κατάρα για την γύναικα. Από το 1903 ως σήμερα, έχουν απονεμηθεί 516 βραβεία Νόμπελ για την επιστήμη και την ιατρική, από τα οποία μόνο τα 12 κέρδισαν γυναίκες. Το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών σε πολλούς κλάδους συνεχίζει να είναι μειωμένο, γιατί η κοινωνία έχει την τάση να ασκεί μεγάλη πίεση”, είπε η κ. Ασημακοπούλου.

Μέ τη σειρά του ο εκπαιδευτικος κ. Δικαιουλάκος εξέφρασε την πεποίθηση του πως στη σημερινή εποχή, η γυναίκα έχει πετύχει πολλά και πως μπορεί να πετύχει ακόμη περισσότερα.

“Με το παράδειγμα των δύο αυτών γυναικών, θα περάσουμε το μήνυμα στους νέους και τις νέες, πως πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με τις Θετικές επιστήμες. Τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, διακρίνονται αρκετοί μαθητές στις Θετικές επιστήμες. Οι νέοι έχουν θέσει στόχους για το μέλλον τους και θα έχουν μια πολύ καλή πορεία. Αξίζει να αναφερθεί ένα γεγονός που δείχνει την αυταπάρνηση της Μαρίας Κιουρί, η οποία με την πρώτη ευκαιρία επέστρεψε ένα χρηματικό ποσό που είχε λάβει ως υποτροφία, για να βοηθηθεί με τον τρόπο αυτό κάποιο άλλο νέο παιδί της χώρας της”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δικαιουλάκος και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να μάθουν περισσότερα για αυτές τις γυναίκες, μέσα από την εκδήλωση